onsdag den 14. december 2011

Transport

Automobilen og rejser

På Toulouse-Lautrecs levetid kom der mange nye opfindelser til, der revolutionerede transportbranchen. Man var vant til at transportere sig ved hjælp af heste, og cyklen og toget, som var forholdsvise nye opfindelser på Toulouse-Lautrecs tid, var allerede ved at blive en del af den daglige transport, da automobilen vandt udbredelse i slutningen af 1800-tallet. Toulouse-Lautrec kom fra en adelig familie, der selv ejede flere biler. På billedet nedenunder ses Toulouse-Lautrecs skildring af sin fætter Gabriel bag rettet af en af familiens biler:

 Toulouse-Lautrec, Automobiliste, 1896

Desuden havde Toulouse-Lautrec en passion for at rejse. Især i sommermånederne sejlede han fra Le Havre til Bordeaux, hvor han besøgte sin mor i Château de Malromé. Ellers rejste han også til steder som England, Spanien, Belgien og Holland, oftest for at besøge forskellige kunstudstillinger. Toulouse-Lautrec havde altid en ven med på en af sine mange, mange rejser, men rejserne blev aldrig et gennemgående motiv i hans kunst. Billederne i dette indlæg er nogle af de eneste transport- og rejsemotiver, han har afbilledet. 



En anden ting, der revolutionerede transporten i Paris på Toulouse-Lautrecs tid, var åbningen af undergrundsbanen Métro de Paris. Den åbnede i år 1900, og nedenunder ses et billede af undergrundsbanen fra åbningsåret: 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar